10 největších loupeží v historii

21.2.2017 od: admin

Zařazeno do: Články o bezpečnosti

Naposledy upraveno: 3.4.2017

Čteme o nich v detektivkách, sledujeme je v televizi. Některým to nestačí a obrovskou loupež si prostě musí zažít na vlastní kůži. Jaké jsou příběhy nejdražších loupeží v historii a jak lupiči obelstili zabezpečení? Dnes vám přinášíme 3 loupeže, které se zapsali do historie.

Šperky Harry Winston (5. prosince 2008, Paříž, 108 milionů dolarů)

Čtyři ozbrojení muži vstoupili do obchodu se šperky Harryho Winstona Jeweler to the Stars krátce před zavřením, tři z nich měli na sobě paruku a dámské oblečení. Poté, co vybrali vystavené zboží, přinutili zaměstnance vyprázdnit sklad – miliony ve formě vystavených šperků jim asi nestačily. Celou prodejnu vyplenili bez jediného výstřelu. Akcie Harryho Winstona další den klesly o 9 %, hned poté, co se roznesly zprávy o loupeži. Prodejna byla vyloupena i rok předtím, lupiči si odnesli šperky v hodnotě 10 milionů euro. Možná by se obchodu vyplatilo najmout ozbrojené hlídače, než se každý rok nechat vykrást. Za zločin bylo zatím zatknuto 25 lidí ve věku od 22 do 67 let.

Diamantové centrum v Antverpách (16. února 2003, Belgie, více než 100 milionů dolarů)

80 % všech nebroušených diamantů na světě prochází skrz Antverpy a zloději to moc dobře vědí. Město má za sebou pěknou řádku pokusů o jejich zcizení, ale tento stojí za zmínku nejen díky vyčíslené škodě, ale i neobvyklé metodě provedení. Jde o loupež takových rozměrů, že pachatelé nemohli svůj lup z trezoru doslova unést, přesto se jim podařilo vybílit 123 z 189 bezpečnostních boxů. V čele tohoto šikovného gangu stál Leonardo Notarbartolo, třicetiletý lupič z povolání. Na několikaletých přípravách se podíleli nejméně 4 lidé. Tři roky předem si v budově dokonce pronajali kancelářské prostory, ve kterých si Leonardo hrál na obchodníka s diamanty, aby získal důvěru okolí. Pořádal meetingy a prováděl menší transakce, nikdo netušil, co chystá. V den D vložili pachatelé do bezpečnostních kamer falešné nahrávky, aby zakryli své stopy. Trezor byl chráněn 10 různými formami zabezpečení, včetně infračervených detektorů tepla, Dopplerova radaru, magnetického pole, seismického senzoru a zámku se 100 miliony možných kombinací. Akce byla označena za loupež století a dodnes není policie schopná vysvětlit, jak přesně proběhla. Notarbartolo byl zadržen díky tomu, že jeden z jeho kompliců zapomněl spálit pytel plný důkazů. Drahokamy v hodnotě 100 milion dolarů se však nikdy nenašly a Notarbartolo si momentálně odpykává desetiletý trest. Je zajímavé, že tvrdil, že k loupeži si je najal židovský obchodník s diamanty a ve skutečnosti se jim podařilo ukrást „jen“ zboží v hodnotě asi 20 milionů dolarů, protože spousta boxů už byla vyprázdněna předtím. Je přesvědčen, že byl s celým svým gangem pouze využit k obrovskému pojistnému podvodu. Policie tuto možnost zamítla.

Loupež United California Bank (24. března 1972, USA – 30 milionů dolarů)

30 milionů dolarů se možná v porovnání s ostatními částkami v tomto seznamu nemusí zdát jako moc, v 70. letech šlo ale přece jen o slušnou sumu – převodem na dnešní hodnotu bychom se dostali k částce 100 milionů dolarů. V té době šlo o světový rekord. Skupina 7 mužů z Ohia, v čele s Amilem Dinsiem, se vloupala do pobočky United California Bank ve městě Laguna Niguel a vyprázdnila bezpečnostní trezor. Vzhledem k povaze tehdejších trezorů a jejich nejistému obsahu se dá hodnota pouze odhadovat. Pachatele nakonec zadržela FBI. Jeden z nich, Phil Christopher, napsal o zločinu knihu pojmenovanou Superthief (Superzloděj).

Příbuzné články

            Zanechte komentář