Psovod bezpečnostní služby

5.2.2016 od: admin

Zařazeno do: Články o bezpečnosti

Naposledy upraveno: 13.2.2017

Ten, kdo má rád a chová psy, se možná někdy ocitl na cvičišti pro psy nebo na psích závodech, kde se soutěží v obraně, poslušnosti a stopování. Když tu vidíte ty výkony psů a jejich zkušených psovodů, není divu, že někteří majitelé se rozhodnou pro profesionální dráhu psovoda, a to nejen na kynologických závodech, ale třeba i ve službách bezpečnostní agentury. Taková práce se psem je pak skutečným potěším a radostí.

Jakou činnost má profesionální psovod?


Mohlo by se zdát, že je to jednoduchá práce, která spočívá pouze v procházce se psem po hlídaném areálu. Ale opak je pravdou. Je to velmi náročná práce, která vyžaduje disciplínu a pravidelné cvičení psa a rozvíjení jeho schopností, protože i pes se musí neustále motivovat, aby měl chuť pracovat. Nejen pes, i psovod se musí stále zdokonalovat v oblasti kynologie, etologie a výcviku psů, což je pro schopného psovoda bezpečnostní služby prioritou.
Ne nadarmo se říká, že „opakování je matka moudrosti“. Proto psovod musí pravidelně se svým psem chodit na cvičiště. Zde neustále opakují všechny cviky a zlepšují svou formu ve všech podstatných disciplínách, ale třeba i v pachové práci. Součástí výcviku je i pochvala a odměna a následně i odpočinek, protože i dobře vycvičený pes potřebuje mít stálý a pravidelný režim. V době výcviku je třeba psa odměnit různými pamlsky nebo si s ním třeba i pohrát jen tak s míčkem. Po výcviku pes dostane kvalitní a vyváženou stravou a čeká ho zasloužený odpočinek online task manager.

Pes je nejlepším parťákem

Každý psovod bezpečnostní služby ví, že pes s patřičným výcvikem je nenahraditelným a nepostradatelným pomocníkem při zajišťování různých činností. Protože tam, kde selhává lidská mysl a chybí dostatek nástrojů na detekci různých nástrah, nastupuje pes, který díky svému dokonale vyvinutému čichu dokáže v určeném prostoru spolehlivě vyhledat a identifikovat různé nežádoucí nástrahy a látky.

… ale ne každý pes se na tuto dráhu hodí

Pro výkon služby nelze využít jakéhokoliv psa. Pes musí být řádně vycvičen a certifikován. Nesmí být agresivní a bezdůvodně na kohokoli zaútočit. Je to i z toho důvodu, že bezpečnostní služba s psovodem je často využívána při pořádání festivalů a jiných akcí, kde se shlukuje velké množství lidí, kteří všelijak reagují na okolí i na samotného psa. Mimo těchto festivalů střeží psovodi se psy různé areály, haly, sklady a další místa, kde je potřeba střežit něčí majetek profesionálním psovodem.

Příbuzné články

            Zanechte komentář